بسیاری از شما، در بیمارستان ها یا ساختمان های مسکونی با واحدهای آپارتمانی زیاد، درب های بزرگ سنگینی که در مسیر خروج اضطراری قرار دارد، دیده اید. این درب ها، معمولا درب ضد حریق فلزی هستند که برای مواقع اضطراری و آتش سوزی، در این نقاط، قرار داده شده اند. استفاده از درب ضد حریق فلزی، در قسمت خروج اضطراری، یکی از اصول ایمنی مهم است که هر ساختمانی باید آن را رعایت کند. از مهم ترین ویژگی های درب ضد آتش فلزی، این است که داخل این درب ها را از پشم سنگ پر کرده اند، تا در هنگام آتش سوزی، از ورود حرارت به داخل ساختمان، جلوگیری شود. درب های ضد حریق، انواع مختلفی دارند و ما در این مقاله، به بررسی درب ضد حریق فلزی می پردازیم تا درباره ویژگی های این درب ها، بیشتر بدانید.
کاربرد درب ضدحریق فلزی
درب های ضد حریق، درب هایی هستند که در برابر آتش و حرارت مقاوم هستند و تا حدود 4 ساعت، از ورود دود و حرارت به داخل ساختمان، جلوگیری می کنند. درب های ضد حریق، معمولا در پله های اضطراری و پاگردهای بیمارستان ها، فرودگاه ها، نیروگاه ها، کارخانه ها، کتابخانه ها و برخی از ساختمان های مسکونی نصب می شوند و امنیت بالایی در هنگام آتش سوزی دارند.
این درب ها، انواع مختلفی دارند که درب ضد حریق چوبی، درب ضد حریق فلزی، درب ضد حریق شیشه خور، درب ضد حریق دو لنگه تک باز شو و درب ضد حریق تک لنگه شیشه خور، از آن جمله هستند. ما در این مقاله، کاربردها و ویژگی های درب ضد آتش فلزی را بررسی کرده ایم که از پرکاربرد ترین درب های ضد آتش هستند.
ویژگی های درب ضد حریق فلزی
- درب های ضدحریق فلزی، دو نوع یک لنگه و دو لنگه دارند. درب های دولنگه، با یراق آلات متخلف تقسیم بندی می شوند که شامل درب ضد حریق فلزی دولنگه با قابلیت بازشو فقط یک لنگه و درب ضد حریق فلزی دو لنگه با قابلیت بازشو دو لنگه، می شوند.
- درب ضد حریق فلزی، معمولا 5.5 سانتی متر ضخامت دارد و به دلیل ضخامت بالای این درب، امکان نصب آن بر روی چهارچوب چوبی وجود ندارد. بنابراین، این درب را بر روی چهارچوب مخصوص خود نصب می کنند.
- ورق هایی که در ساخت دربهای ضد حریق فلزی و ساختار داخلی آنها، به کار برده میشود، با توجه به میزان رطوبت ساختمان، می تواند ورق گالوانیزه باشد یا ورق روغنی. از ورق های هیدروکربن، ورق سیاه یا ورق روغنی و ورق های گالوانیزه بسته به نوع تست انجام شده، در تولید درب ضد حریق استفاده می شود. نوع کلاف بندی ورق های فلزی هیدروکربن نیز متناسب با تاییدیه سازمان آتش نشانی است.
- شرکت های سازنده درب های ضدحریق فلزی، مواد متفاوتی برای ساختن درب استفاده می کنند. این اختلاف مواد، در زمان مقاومت درب ضد حریق فلزی به آتش، تاثیر می گذارد. مثلا بعضی از شرکت ها، از هر دو مواد پشم سنگ و گچ نسوز، همراه با هم استفاده می کنند یا بعضی دیگر، از پشم سرامیک یا پشم سنگ استفاده می کنند.
- درب ضد حریق فلزی، باید تقریبا 100 کیلو گرم وزن داشته باشد و دارای یراق آلات و دستگیره های آنتی پنیک و لولای فنری و معمولی، با جک هیدرولیک و آرام بند باشد. ابعاد درب فلزی ضد حریق، بر اساس استاندارد ها، باید بین 105 تا 110 سانتی متر باشد.
- رنگ های استاتیکی مورد استفاده برای رنگ آمیزی فلز های این درب ها، باید توسط سازمان آتش نشانی، مورد تایید قرار بگیرد. چون برای رنگ آمیزی این درب ها، باید از رنگ های ضد آتش استفاده شود.
- درب ضد حریق فلزی، باید حتما پاشنه دار باشد تا نوار منبسط شونده دور لنگه درب، در زمان آتش سوزی، از ورود دود به داخل ساختمان، جلوگیری کند. این درزگیرها، در جلوگیری از خروج گازهای سمی و دود، نقش مهمی دارند و به دلیل جلوگیری از ورود اکسیژن به محیط، باعث کند شدن فرایند اشتعال می شوند.
- بر روی درب های ضدحریق فلزی، دستگیره آنتی پنیک نصب شده است تا قفل آن با کوچک ترین حرکت و فشار بر روی دستگیره، باز شود. چون در در زمان آتش سوزی، با توجه به هراسان بودن افراد و سرعت آنها برای نجات دادن خود، به دستگیره فشار می آورند.
نصب درب های ضدحریق فلزی
نصب درب های ضد حریق فلزی، تا حد زیادی، شبیه به درب ضد سرقت است. اما میزان ایمنی آن ها اهمیت خیلی بیشتری نسبت به درب های ضد سرقت دارد. به همین دلیل، حتما کارشناسان شرکتی که از آن، درب ضد حریق را خریده اید، باید نصب آن را انجام دهند.
کارخانه موظف به تولید درب ضدحریق با جزئیات و مشخصات فنی اعلام شده توسط سازمان آتش نشانی است. در واقع، کارفرما هیچ دخالتی در استفاده از نوع مواد و یراق مورد استفاده در درب ضد حریق فلزی ندارد، چون همه موارد به کار رفته در آن، باید توسط سازمان آتش نشانی تایید شود. پس از نصب درب های ضد حریق فلزی استاندارد، فروشنده باید از سازمان آتش نشانی برای اصالت کالای تولیدی خود، گواهی بگیرد.
مقاومت و کیفیت درب ضد حریق فلزی
مقاومت درب های ضد حریق با توجه به ساعت و دقیقه ای که می توانند در معرض آتش باشند و سالم بمانند تعیین می شود. ساده ترین حالت، مقاومت درب ضد حریق فلزی از یک ساعت نباید کمتر باشد. ضخامت ورق های فولادی مورد استفاده داخل درب ضد حریق نیز، بسته به کیفیت آن ها متفاوت است ولی در مجموع این ضخامت نباید از یک میلیمتر کمتر باشد.
تست مقاومت درب ضد حریق فلزی
جالب است بدانید شرکت هایی که درب ضدحریق تولید می کنند، باید بتوانند کیفیت و میزان مقاومت درب هایی که تولید کرده اند را، ثابت کنند. به همین دلیل، برای راستی آزمایی ادعای این شرکت ها، درب های تولید شده به وسیله یک شرکت بی طرف دیگر که زیر نظر سازمان آتش نشانی قرار دارد، مورد آزمایش عملی قرار میگیرد و بعد از آزمایش ها، نتیجه را اعلام میکند.
تست مقاومت درب ضد حریق فلزی، به این صورت است که درب مورد نظر را در کورههای مخصوص قرار میدهند و دمای آن را بر روی عدد خاصی تنظیم می کنند. سپس، به طور دقیق زمان میگیرند تا بتوانند نتیجه درست و صحیحی را به دست آورند.
هر چه درب مدت زمان بیشتری، در کوره مخصوص مقاومت کند، از کیفیت بالاتری برخوردار است. به همین دلیل به شما پیشنهاد میشود که اگر می خواهید برای ساختمان خود، درب ضدحریق تهیه کنید حتما از انجام این گونه آزمایش ها، بر روی درب های تولید شده شرکت فروشنده، اطمینان پیدا کنید.