برای این که درب های چوبی عملکرد خوبی داشته باشند، حتما باید اصول و نکاتی برای نصب درب چوبی رعایت شود. دلیل آن هم این است که در صورت رعایت نکردن نکات نصب چهارچوب چوبی ممکن است درب ها به درستی باز و بسته نشوند و مشکلاتی داشته باشند. حتی اگر کیفیت درب بسیار بالا باشد و از بهترین و مدرن ترین درب های چوبی برای ساختمان استفاده کنید، در صورت رعایت نکردن نکاتی برای طریقه نصب چهارچوب چوبی، درب های مذکور نمی توانند کیفیت و عملکرد لازم را نشان دهند. در ادامه برخی از مهم ترین نکات نصب درب چوبی را معرفی می کنیم.
رعایت کردن نکات نصب درب چوبی چه اهمیتی دارد؟
اول از هر چیز ببینیم چرا باید به نصب اصولی و درست درب های چوبی توجه کرد. در حالت کلی درب ها از هر نوعی که باشند، با هدف تامین امنیت نصب می شوند. از طرفی نصب آنها می تواند حریم های لازم در سازه مورد نظر را ایجاد کرده و فضاها را از هم جدا کند. از طرفی نیز زیبایی یک ساختمان تا حد زیادی به این درب ها و طریقه نصب چهارچوب چوبی بستگی دارد. زمانی که برای نصب کردن این درب ها اصول حرفه ای و فنی رعایت شوند، درب ها می توانند امنیت را تامین کرده و عملکرد بالایی داشته باشند. درب ها باید به عنوان یک عایق صوتی و حرارتی عمل کنند و تا جای ممکن در برابر ضربه و فشار مقاومت داشته باشند. از همه مهم تر این که هم چهارچوب ها و هم درب های نصب شده روی آنها باید تراز باشند تا کارایی لازم را ارائه داده و به مرور تاب برندارند. برای این منظور نیز به رعایت نصب درب چوبی نیاز است.
مراحل نصب درب چوبی
برای آشنایی با طریقه نصب چهارچوب چوبی باید مراحل کار را دنبال کرد. در کل نصب این درب ها شامل دو مرحله کلی است که در مرحله اول، باید چهارچوب نصب و سوار شود و در ادامه نیز درب در چهارچوب قرار بگیرد. از این رو در نگاه اول، انجام این کار پروسه چندان پیچیده ای ندارد. با این حال نکاتی برای نصب درب چوبی وجود دارد که باید در هر یک از این دو مرحله به ظاهر ساده به آنها توجه کرد.
آشنایی با ساختار چهارچوب های مورد استفاده در درب های چوبی
اولین مورد از نصب درب چوبی، توجه به ساختار چهارچوب هایی است که برای نصب این درب ها مورد استفاده قرار می گیرند. این چهارچوب ها دارای دو سمت عمودی و دو سمت افقی اند که زبانه، لولاها، تیرک افقی و آستانه در این بخش ها قرار می گیرند. جنس چهارچوب چیزی است که در ساختار باید به آن توجه کرد. امروزه می توان هم از چهارچوب های فلزی و هم از چهارچوب های چوبی برای نصب درب چوبی استفاده کرد و این درب ها به خوبی در هر دوی این چهارچوب ها سوار شده و نصب می شوند. معمولا چهارچوب های چوبی در داخل ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند و باید حتما با طریقه درست نصب چهارچوب چوبی آشنا بود. معمولا بیشتر مواقع درب های چوبی که ساختاری لوکس و متمایز دارند، به جای چهارچوب های فلزی، روی چهارچوب های چوبی نصب می شوند. برای نصب یک درب چوبی لوکس روی یک چهارچوب چوبی معمولا از تکنیک فینگر جوینت استفاده می شود.
اهمیت استفاده از یک چهارچوب چوبی مناسب
همانطور که گفته شد، در بیشتر موارد برای نصب درب چوبی، از چهارچوب های چوبی به جای نمونه های فلزی استفاده می شود. برای این که بدانید چرا این چهارچوب ها محبوبیت زیادی پیدا کرده اند، می توانید در مقاله “ کاربرد ویژگی های چهارچوب درب چوبی ” پاسخ سوال خود را پیدا کنید. در بررسی نکاتی برای نصب کردن درب چوبی باید به این مهم توجه داشت که حتما چهارچوب انتخابی از دوام و مقاومت کافی برخوردار باشد و توانایی حمل و نگهداری درب مورد استفاده را داشته باشد. این مورد می تواند تاثیر زیادی در اجرای مراحل بعدی نصب داشته باشد و روی عملکرد چهارچوب و درب مورد استفاده هم موثر باشد.
طریقه نصب چهارچوب چوبی
مورد مهم دیگری که هنگام نصب درب چوبی باید مورد توجه قرار بگیرد، طریقه نصب چهارچوب چوبی است. اولین قدم، انتخاب یک چهارچوب مناسب با توجه به وزن و ساختار درب مورد استفاده است. در مراحل بعدی نیز باید کارهای زیر را برای نصب چهارچوب انجام داد:
استفاده از لغاز در محل نصب درب چوبی
لغاز یا همان پیش برآمدگی، ساختاری است که در عرض دیوار برای نصب و قرار گیری چهارچوب ایجاد می شود. برای نصب چهارچوب چوبی باید اندازه این لغاز حداقل پنج سانتی متر باشد. این اندازه تقریبا با ضخامت دربی که قرار است روی این چهارچوب نصب شود، برابر خواهد بود. البته این ضخامت در نهایت با قرارگیری روکوب و پشت کوب روی چهارچوب های چوبی به ده سانتی متر می رسد.
تراز بندی چهارچوب
یکی از مهم ترین نکات نصب درب چوبی، تراز بودن و بدون مشکل بودن درب نصب شده است. چهارچوب نیز باید به صورت کاملا تراز شده نصب شود. از این رو به اندازه گیری های بسیار دقیق نیاز است و باید چهارچوب را با ابعاد و اندازه های کف و سقف تراز کرد. بر اساس اندازه گیری های صورت گرفته، شاخک های چهارچوب روی دیوار وارد شده و می توان چهارچوب چوبی مورد نظر را نصب کرد. برای بالا بردن دقت ترازبندی نیز می توان از شاقول برای انجام ترازبندی افقی و عمودی استفاده کرد. به این ترتیب می توان مطمئن شد که چهارچوب به صورت کج نصب نشده است. برای این که مطمئن شویم چهارچوب نصب شده به سمت جلو یا عقب کج نشده است، باید سطح های بیرونی را نیز تراز بندی کرد.
استفاده از فوم پلی اورتان
در مرحله بعدی نصب چهارچوب چوبی باید از یک فوم پلی اورتان به منظور پر کردن فضای خالی یک و نیم سانتی متری بین دیوار و چهارچوب استفاده کنید. این فوم را از پایین به سمت بالا تزریق کنید تا با خاصیت چسبندگی و انبساطی که دارد، فضای خالی ایجاد شده را به خوبی پر کند. این کار همچنین به محکم سازی و ثابت کردن چهارچوب نیز کمک می کند.
نصب کردن پشت کوب و رو کوب
تا اینجا تمام مراحل اصلی نصب چهارچوب چوبی به درستی طی شده اند. حال در آخر می توان به منظور افزایش زیبایی درب ها و نصب درب چوبی به شکل بهتر و حرفه ای تر، پشت کوب و روکوب را نیز روی چهارچوب های چوبی نصب کرد. پشت کوب ها در شیار پشتی چهارچوب نصب می شوند و با چسب آکواریوم به دیوار چسبانده می شوند. رو کوب ها نیز مانند یک قاب روی درب نصب شده و زیبایی آن را افزایش می دهند. آنها معمولا طرح و رنگی شبیه به درب های چوبی که قرار است روی چهارچوب نصب شوند، دارند.
سوار کردن درب ها روی چهارچوب
بعد از آشنا شدن با طریقه نصب چهارچوب چوبی، مرحله مهم بعدی نصب یک درب چوبی و سوار کردن آن روی چهارچوب است. البته قبل از آن باید یک درب چوبی مناسب را با توجه به ویژگی های انواع درب چوبی برای انتخاب، خریداری و انتخاب کرد. یکی از مهم ترین نکات نصب درب چوبی، مرحله ای است که می توان درب را روی چهارچوب سوار کرد. این کار باید بعد از عملیات اتمام کف و دیوارها و رنگ آمیزی و … انجام شود. گچ کاری، ساب زنی، رنگ کاری و انجام کارهایی مانند پارکت و سنگ و … می تواند به درب ها آسیب برساند. در ادامه باید به دقت مراحل نصب درب چوبی را دنبال کرد تا درب به درستی و بدون هیچ گونه مشکلی روی چهارچوب سوار شود.
طریقه نصب چهارچوب چوبی روی چهارچوب
- نصب کردن لولا ها روی درب
- نصب کردن یراق آلات درب
- نصب کردن قفل روی درب چوبی
- نصب کردن روکوب روی درب چوبی
نصب لولا ها روی درب
در خصوص درب های چوبی به سه لولا نیاز است که باید با فواصلی ناهمسان روی درب قرار بگیرند. دو لولای اول که در بالا قرار می گیرند، باید با فاصله کمی نسبت به هم باشند و در ادامه نیز لولای سوم با فاصله بیشتری نسبت به دو لولای اول در پایین قرار بگیرد. به عنوان یک نکته مهم در عملیات نصب درب چوبی، حتما باید به این فاصله لولاها توجه کرد؛ چراکه وزن بیشتر درب روی چهارچوب از قسمت بالاست. در نتیجه با رعایت این موارد می توان یک توزیع وزن مناسب را روی چهارچوب ایجاد کرد تا مشکلی بعد از سوار شدن درب روی چهارچوب به وجود نیاید. بهتر است قبل از نصب درب حتما محل دقیق نصب لولا ها با اندازه گیری های بسیار دقیق تعیین شده و درب به درستی در محل خود در چهارچوب قرار بگیرد.
نصب قفل درب چوبی
یکی دیگر از موارد بسیار مهم نصب درب چوبی، توجه به طریقه درست نصب قفل است. مغزی و شکل ظاهری قفل هایی که برای درب های چوبی استفاده می شوند با سایر درب ها تفاوت دارند و به همین دلیل فرایند نصب نیز متفاوت است. در قدم اول، باید محل دقیق نصب اندازه گیری شده و با الگو مشخص شود. در ادامه با دریل و مته، محل جاسازی قفل در درب سوراخ می شود. برای قرار دادن مغزی در درب چوبی نیز باید لبه درب را سوراخ کرد. سپس گیره قفل را در این بخش قرار داده و مغزی را وارد سوراخ کنید. حال باید دستگیره ها در دو طرف روی مغزی نصب شوند. آنها را تراز کرده و به درستی جا بزنید. به این ترتیب، مراحل نصب قفل روی درب چوبی به اتمام می رسند.